søndag 30. oktober 2011

Historielektion nr 1

Igår hände det här:



Den ca 160 år gamla timmerväggen såg dagens ljus. Åh så fin den är! I toppenskick helt enkelt. Kan inte låta bli att filosofera över om dagens byggmaterial har samma levnadstid som "förr i tidens" timmer? För mig som alltid fascinerats av det "gamla" är det en så speciell känsla att röra vid de stora  timmerstockarna och tänka på vem som byggde det, hur de gjorde det och hurudant liv de levde.
Timmer väggen skall få vara synliga. Den blir vägg i vår lilla WC och vårt nya gäst/kontor/lek/sovrum. Kanske den skall målas - vi får se.

Runtom på vår gård hittar man spår från hur det var i "gamla dagar". Gården ligger rätt vid den gamla "kongeveien" mellan Sverige och Norge - den är bara en liten skogsväg nu - men tidigare red kanske kungar och drottningar förbi här! Och "vanligt" folk utan krona och blått blod kom körandes med sina kärror. Vilken tanke!

Her ser man stentrappan som leder ner till vår brunn. Lite gräsklippning kunde kanske behövas.

Där nede ligger brunnen vars vatten vi brukar nu. Gott och rent. Tänk alla som vandrat ned där och burit opp vatten. Nu har vi som tur var ett rör och en pump som pumpar vattnet rakt inn i vårt kök och det är jag tacksam för!

Här gömmer sig en bro som vår lilla bäck rinner igenom. Och "Kongeveien" går över bron inn, fortsätter längs vår äng och inn i skogen. "Kongeveiene" var de första "riksvägarna" i Norge.
 En dag skall jag skriva mer om gårdens historia. Måste bara hitta mer information och försöka minnas den också. Ha en fin kväll!

1 kommentar: