mandag 24. februar 2014

Förnuftet

Efter en veckas camping som gick över all förväntan. Där naturen, vädret, sällskapet (3 barn+1mann), bilen och tältet leverade. Då vi såg delfinerna, hålet i klippan, vackra stränder, mysiga campingplatser, det nordliga slutet (eller början) på New Zealand och åt x antal "fish and chips" och en del mängder med choklad och glass.
Efter den veckan så har veckan som kom efter och början på den här veckan krävd alla mina krafter som var kvar, efter att ha sovit på sidan på den millimeter tunna madrassen med en babypojke som valde att få två nya tänder och skulle sova i armkroken. Jag har lagt mig för sent och känner mig eländigt trött varje dag. Förra veckan blåste och regnade det mest hela tiden. Det var klibbigt och fuktigt och varmt. Nu kom solen och torkade upp. Vi fortsätter framåt med en grupp nya människor här på YWAM basen och hoppas förnuftet segrar och får kroppen att lägga sig tidigare än sent.



"Bay of Islands" Och så fick vi se delfinerna som moster hade lovat ;)


Den här gruppen "sov" - ett viloläge som delfinerna är i då de måste vila - men de simmar framåt hela tiden. Inga hopp över båten som storasyster hoppats!?


"The hole in the rock" Är precis det som det ser ut som. Ett hål i en klippa - Stilla Havet syns där genom hålet. 


Och så kör man igenom och alla ropar.


Minstemann steg upp med solen.




Cape Renga. New Zealands nordligaste spets. En otroligt vacker plats och mycket "helig" i Maori kulturen,


Här ser man Tasmanska Havet och Stilla Havet som möts. Vågorna slår mot varandra. Det är alltså djupt vatten där vågorna möts och inte pga stenar/strand eller liknande. Häftigt.









Stilla Havet - Östkusten

"Jag är bara så otroligt stor och orkar allt!" "The Meeting Point i bakgrunden.

Tasmanska Havet - Västkusten


Vi fick låna ett härligt hustält som gjorde campingen betydligt enklare och trevligare och roligare.

På kvällarna läste vi. Och läste och läste och tog 1 foto.









mandag 17. februar 2014

New Zealands 10-topp - by me.

Jag gillar New Zealand eller diggar eller älskar eller tycker om. Varför?

1. Människorna
Det är säkert inte lika över hela landet men vi bor i "farmland" och därmed bor det också en hel del jordbrukare här eller "farmers". Det är avslappnat. Klädseln består i stort sett av shorts och t-skjorta. Kiwis (det är de de kallar sig) är ganska småfräcka och rätt på sak. Är man känslig blir man fort sårad, är man inte känslig har man det oftast väldigt kul (jag är det senare). De flesta är genuint intresserade av människor från andra kulturer. Man bjuds in till mat överallt och de vill gärna träffas flera gånger. Det känns som om det "främmande" är spännande och en tillgång och inte ett hot eller en rival till den "egna kulturen".

2. Kulturen
Människorna och kulturen går ju hand i hand. Samtidigt som det är mycket västerländskt har NZ många typiska "söderhavsö-tendenser". Tempoet är långsammare och  gästfriheten frodas. Maori-folket (New Zealands urbefolkning) har fått påverka samhället i mycket större grad än andra länders urbefolkning haft rätt och möjlighet till. Det har gett ett djup och en rikdom till kulturen och har kanske formats människornas öppenhet inför andra kulturer. Jag väljer och tro det och säger "Kia Ora" - Hej - på maori.


3. Naturen
Det är bara så otroligt vackert. En blandning av grön norsk natur med subtropiskt klimat och gyllene sandstränder med turkos färgat hav som taget ur en turistbroshyr om Bahamas. Det blir svalare på kvällar och nätter vilket jag gillar eftersom man kan sova utan att klistras fast i lakanet. Det är inte för varmt hela tiden utan lite varierande så man kan andas och ta en tur till stan utan att smälta bort. Allt som växer är stort och grönt och har oftast stora färggranna blommor på sig. New Zealand har en unik fauna och ca 70% av det som växer finns bara här!




4.Barfota

Man kan gå barfota var som helst utan att det är underligt. I butiken, på restaurangen, mitt i stan eller på stranden. Who cares?

5. Mat
Den är inte speciellt spännande eller speciellt speciell. Men, när man ser hur korna och fåren vandrar runt i hagar på böljande kullar som aldrig tar slut blir man avundsjuk. De har en utsikt många skulle betala mycket för att ha. Så, när de slutar sina dagar på slakteriet eller hos sin bonde kan jag inte tro annat än att de måste vara något av världens lyckligaste kor och får som jag äter.



6. Grusvägar
För en joggare med knäproblem är grusvägar som guld. Och här finns det grusvägar längre än jag någonsin orkar springa - vi kör på grusväg till kyrkan i ca 25 min.

7. Ormar
Finns IKKE. Inte för att ormar är ett stort problem i Norge eller Sverige eller i Finland men visst vet vi ju alla att de kan gömma sig i det höga gräset eller i blåbärsriset. Jag är iallfall lite rädd för att se något som ringlar runt då barnen springer runt på sommaren. Här finns det inte en enaste en. Jag vandrar barfota överallt utan att blunka. Jag gillar inte ormar och njuter stort av mitt barfota liv.

8. Stränder
Vackra. Varma. Sandiga. Stora vågor. Små vågor. Surfa. Inte surfa. Turkosa färger. Snäckor. Yogurt Ice Cream med färska bär. Jag gillar.



9. Delfiner
Du kan se delfiner när du är vid havet. Beror lite på var du befinner dig (om du befinner dig på en turistbåt med 100% garanti att du skall få  delfiner är det nästan garanterat att du får se dem;) och ibland ser man valar. Ja. Kan man inte gilla det?




10. Lekpark
Den kom oväntat och förra gången jag besökte NZ lade jag aldrig märke till dem. Men, de är bättre och finare än de bästa jag sett tidigare. I små byar på landet eller i stora städer. Barnen gillar, vi gillar och klättrar och hänger och rutchar och springer. En dag var en gunga sönder - ledsamt tänkte jag - och gissade den skulle vara sån tills vi reser. Nästa vecka var den fixad.

Nåjo, inte världens finaste bild men till vänster om det ni ser är det en super fin lekpark. En av alla många. 


Förra veckan njöt vi lite extra mycket av naturen eftersom vi bodde i ett tält. På en av platserna slog vi upp tältet 2m från havet. Solen gick ned bak oss och lyste upp det som var framför oss.



Inte fel att läsa godnattboken här.